luni, 13 aprilie 2015

Paștele la romîni

Pentru ce sunt sacrificați două milioane de miei anual? Ce vină au sărmanele animale? Dacă Dumnezeu ar fi zis poporului evreu să sacrifice șerpi, erau pline piețele de șerpi?
                                                          Foto: vienela.ro 

Pentru ce să ne petrecem noaptea la biserică, din moment ce există internet și putem vedea slujba în mod conformabil, de acasă? Să nu uităm de statul ba în picioare, ba în genunchi și de pupat mîna preotului. Sunt absolut scîrbită de așa ceva!

Pentru ce atîta mîncare: ouă roșii, drob, pască, cozonac, vin? De ce nu friptură, cartofi prăjiți, salată, tiramisu, portocale? De ce trebuie o sărbătoare să ne dicteze ce să mîncăm?

De ce e nevoie să copiem un obicei al evreilor de acum 2000 de ani? Știința a progresat, însă unii oameni tot au nevoie de prieteni imaginari care să le spună ce e bine și ce nu.
                                                     Foto: media.wimpsforchrist.com

Pentru ce atîtea promoții în magazine? Credeți că ai voștri copii vor fi mai fericiți dacă iepurașul le aduce tabletă, smartphone sau jucării? Copiii au nevoie de afecțiune, de părinți care să îi asculte și să îi înțeleagă.

Pentru ce atîta mascaradă ieftină la radio și tv? Ce vedem anul acesta, am văzut și anul trecut. Femeile de la țară fac mîncare, cele de la oraș o cumpără din magazin. Mai adaugi un reporter, un cameraman și ai material pentru Paște.

                                                                       Foto: ytimg.com

Pentru ce atît de multe urări care încep cu fie ca”? În loc să ne întîlnim mai des, noi ne vorbim mai rar. E chiar nevoie de toată această falsă amabilitate?

De ce e nevoie de sărbători pentru a fi mai buni? Nu putem fi la fel în restul anului? E necesară o sărbătoare care să ne reamintească să cumpărăm în mod obligatoriu cadouri, pe care le atribuim mai apoi iepurașului?

                                                                      Foto: trilulilu.ro

Pentru ce atîtea oferte tentante la munte și în străinătate? E obligatoriu ca firmele să ne bage pe gît oferte unde să ne petrecem zilele libere? Părerile prietenilor care au vizitat anumite locuri valorează de 1.000 de ori mai mult decît ce vindeți voi!

De ce oare trebuie să luăm o sărbătoare de la evrei (ieșirea din Egipt spre țara Canaan), să o facem creștină (moartea și învierea lui Isus) și să o combinăm cu iepurașul care aduce cadouri copiilor cuminți? Care e logica?

                                                           Foto: everydaywindshield.com

P.S.: Oameni buni, haideți să nu mai lăsăm o sărbătoare a evreilor și copiată de creștini să ne strice viețile! Suntem capabili să ne ridicăm împotriva curentului și să trăim așa cum ne place, nu cum ne dictează tradiția, preoții sau o sărbătoare, nu-i așa?


vineri, 10 aprilie 2015

10 obiceiuri cre(ș)tine de Paște


1. Să nu te speli pe cap! – scrie undeva în Biblie că de Paște nu ai voie să faci așa ceva? Să vă amintesc că pe vremea lui Isus nu exista Paștele așa cum îl știm noi?

2. Să nu pui la mașina de spălat! – pe bune? Cînd trăia Isus nu existau mașini de spălat, deci nu există vreo regulă dată de el care mi-ar putea interzice așa ceva. Și apoi, eu doar apăs pe butoane, restul face mașina; doar de aia i se spune automată! J

3. Să nu faci curat! – eu fac curățenie o dată pe lună și fix atunci nu pot pentru că așa îmi spune tradiția? Ce ai vrea? Să stau în jeg? Să mă îmbolnăvesc în atîta praf și păianjeni?

4. Să nu ieși pe ușă machiată! – cum să nu ies așa dacă fix azi dimineață m-am trezit cu ditamai coșul? Să îl las așa? Să fiu stresată și să nu mă pot concentra la zbieratul preotului? Așa ceva nu este posibil!

                                                              Foto: radioresita.ro

5. Trebuie să fii spovedită și împărtășită de Paște! – hey! Eu sunt atee! Nu mă obligați voi la nimic! Cînd am venit la mănăstirea lucrurile stăteau altfel!

6. Să vii cu lumînarea aprinsă pînă acasă! - și dacă mi se stinge pe drum pentru că bate vîntul, ninge sau plouă, eu ce vină am? Noroc că s-au inventat brichetele!

7. Lumînarea de Paște te ferește de rele tot anul! – așa cum i-a ferit pe creștinii morți în Kenya sau pe cei care trecut printr-un tsunami. Sau stai! Poate că ei nu au lumînarea fermecată și de aceea nu îi apără Dumnezeu.

8. Trebuie să guști din toate: cozonac, vin, drob, pască și ouă roșii mai ales, pentru că se fac doar o dată pe an! – Mie nu îmi plac absolut deloc. Mie îmi place tiramisu! De cîte ori trebuie să vă menționez că sunt vegetariană! Nu pot să mănînc cadavrul unui miel nevinovat, ucis pentru o tradiție.

                                                       Foto: bowlphilosophy.com

9.Trebuie să stai la toată slujba, iar de dimineață să vii din nou la slujbă! – Mai bine s-ar pune paturi în biserici dacă tot e vorba pe așa.

10. Să nu faci sex deloc în timpul postului, nici de Paște, nici miercurea, vinerea sau duminica, nici măcar să nu te atingi de vreun bărbat! - Și dacă îmi dă o palmă la fund în timp ce cobor din autobuz, e vina mea?

P.S.: Mi se pare mie sau Paștele s-a transformat într-un fel de frică superstițioasă, guvernată de reguli cretine și obiceiuri fără esență? M-am săturat de ele! Vreau să vină (primă)vara!

                                                        Foto: antena3.ro

joi, 9 aprilie 2015

Cre(ș)tinortodox de rîsul curcilor

Am ajuns întîmplător pe acest site și ce am descoperit a fost de-a dreptul șocant și totodată amuzant.
                                                                   Foto: tribunacfr.ro

  1. Dacă toți cei care mor de Paște ajung în rai, atunci e liber la crime, la sinucideri, violuri și terorism, nu-i așa?

  1. Dacă nici voi nu știți de cîte ori se trece pe sub masă, atunci enoriașii ce să mai creadă? Eu propun să fie de trei ori. De trei ori mai bine jecmăniți și  mai bine umiliți.

  1. Mă bucur că recunoașteți următorul fapt: vopsitul ouălor este de fapt o credință păgînă, apărută cu mult timp înainte lui Isus. Cu toate acestea, de ce mulți preoți habar nu au de așa ceva?

  1. Dacă ar fi o minune neînțeleasă de mintea omului, cum se dacă că niște oameni deștepți și-au dat seama de scamatorie?

  1. Dacă Isus blestemă un copac, atunci este ceva bun din care avem de învățat. Dacă eu blestem pe careva, atunci voi ajunge în iad. Logică cre(ș)tină!

  1. Se pare că ați uitat de versetele din Biblie în care este scris ca femeia să fie supusă și inferioară bărbatului, să nu vorbească în biserică și să fie pedepsită după naștere.
  1. De cînd Adam și Eva au mîncat din smochin? Nu era vorba de măr?

Dragi cre(ș)tini ortodocși, cum mai puteți crede într-o religie care doar vă manipulează și vrea să obțină profit pe seama voastră? Isus a spus clar că a venit doar pentru oile rătăcite ale Ierusalimului (Matei 15:24), nu pentru romîni, nu pentru greci, nu pentru americani, ci pentru evrei.

P.S.: Cum de acceptați să fiți numiți robi sau oi? Este absolut umilitor.

 P.P.S.: Ar trebui să îmi mulțumească după cîtă publicitate le-am făcut!

 photo signature_1_secretedezbracate.gif